twitterlinkedin

pinΙατρείο Αθήνας: Καρνεάδου 16 - Τηλ. Ιατρείου: 210 723 4838

pinΙατρείο Κηφισιάς: Κολοκοτρώνη 1 - Τηλ. Ιατρείου: 210 808 6375

phone-iconΤηλ. 24 ώρο: 694 430 4096

Bookmark and Share

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη προληπτική ιατρική από τους γιατρούς και από τους φορείς που έχουν σχέση με την υγεία. Αλλά και από έναν νομίζω απλό άνθρωπο είναι ευκολονόητο ότι είναι πολύ πιο χρήσιμο να προλαμβάνει κάποιος κάτι εάν μπορεί, παρά να προσπαθήσει να το διορθώσει αργότερα, αν διορθώνεται.

Η προληπτική ιατρική έχει μεγάλη εφαρμογή και προσφέρει πράγματι ουσιαστική βοήθεια στα παιδιά.

Σε μία ηλικία που όλα τώρα δημιουργούνται και γρήγορα αλλάζουν, καταλαβαίνει κανείς τη σημασία και την αποτελεσματικότητα που έχει η παρέμβαση της ιατρικής όταν γίνει εγκαίρως.

Στη παιδική ηλικία ο παιδίατρος εξετάζει συχνά το παιδί, μελέτα την ανάπτυξη του και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες.

Ένα ειδικό θέμα που απασχολεί πολύ συχνά τους γονείς είναι η κατάσταση των ματιών του παιδιού τους, πότε πρέπει να εξετάζεται από ειδικό οφθαλμίατρο, πότε μπορούν να φορέσουν γυαλιά και ποια γενικά είναι τα θέματα που πρέπει να τους απασχολήσουν σχετικά με τα μάτια των μικρών τους.

Εξέταση Ματιών
Προληπτική εξέταση ματιών

By U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Darlene Seltmann [Public domain], via Wikimedia Commons

Πότε πρέπει να εξετάζονται τα παιδιά και ποιες είναι οι συχνές παθήσεις στα μάτια στη μικρή ηλικία:

Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται συστηματικά από οφθαλμίατρο το πρώτο εξάμηνο μετά τη γέννηση τους και μετά ανά έτος, ιδίως τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής τους. Το μικρό θα πρέπει να εξετάζεται αμέσως, αν ο γονιός ή ο παιδίατρος παρατηρήσουν κάτι το ιδιαίτερο στα μάτια. Έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη οφθαλμολογική εξέταση στη παιδική ηλικία όπου πράγματι μπορούμε να προσφέρουμε σημαντική και ουσιαστική βοήθεια στους μικρούς μας φίλους.

Ένας εύκολος τρόπος να θυμούνται την ετήσια οφθαλμολογική εξέταση οι γονείς είναι να πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο τους πριν τη σχολική περίοδο που αρχίζει. Με αυτό τον τρόπο το παιδί έχει ελεγχθεί και δεν θα  δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.

 

Όταν διαπιστωθεί μία μυωπία ή ένας αστιγματισμός τα παιδιά πρέπει να φορούν τα γυαλιά τους; Ποιά είναι η επίπτωση στη περίοδο της μυωπίας το φόρεμα των γυαλιών;

Η σωστή απάντηση πρέπει να δοθεί κατά περίπτωση αλλά υπάρχει και ένας γενικός κανόνας. Δεν συνιστούμε το συνεχές φόρεμα σε πολύ μικρές διοπτρικές ανωμαλίες, δηλαδή μικρές μυωπίες, αστιγματισμούς και υπερμετρωπίες αλλά μόνο όταν χρησιμοποιούνται τα μάτια για να δούμε ευκρινώς. Παραδείγματος χάριν στη τηλεόραση, κινηματογράφο. Αυτό δεν ισχύει όταν υπάρχει κάποια άλλη πάθηση ή αν ο ασθενής μας αναφέρει ότι αισθάνεται μία κούραση στα μάτια όταν δεν φορά τα γυαλιά του. Πάντως πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το φόρεμα των γυαλιών δεν έχει επίδραση στην πορεία της μυωπίας.

Από πότε μπορεί ένα παιδί να φορά φακούς επαφής;

Εκτός από ειδικές περιπτώσεις συγγενούς καταρράκτου και πολύ υψηλές μυωπίες, συνιστώ το φόρεμα μετά την ηλικία των 16-18 ετών. Αυτό γιατί οι φακοί επαφής δεν έχουν πρόβλημα όταν γίνεται σωστή χρήση και ένα παιδί κάτω την ηλικίας των 16 μπορεί να κάνει και μερικές επιπολαιότητες.

Τι γίνεται με τη διόρθωση της μυωπίας με το Laser;

Η μέθοδος διόρθωσης της μυωπίας με Laser απευθύνεται σε άτομα μετά την ηλικία των 21 και με μυωπία που έχει σταθεροποιηθεί.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συμπληρώσω πως οποιοδήποτε θέμα δημιουργηθεί με τα μάτια των παιδιών πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη ψυχραιμία και ηρεμία, να μην δείξουν οι γονείς στο παιδί κανένα φόβο ή την ανησυχία τους και να ακολουθηθούν με προσοχή οι οδηγίες του γιατρού τους. Έτσι μόνο θα βοηθήσουν ουσιαστικά στη λύση του προβλήματος.

Όταν λοιπόν έχουμε μία μυωπία πρέπει να φορέσουμε γυαλιά. Από ποια όμως ηλικία μπορεί ένα παιδί να τα φορέσει;

Συνήθως δεν συναντάμε κανένα πρόβλημα και θα έλεγα πολλές φορές οι μικροί συμπεριφέρονται καλύτερα και από τους μεγάλους. Ένα παιδί μπορεί να φορέσει γυαλιά από την ηλικία των 2 ετών, οπού μπορεί να εφαρμοσθεί σκελετός, και σε ειδικές περιπτώσεις μπορούμε και λίγο νωρίτερα.

 

Τι πρέπει να προσέξει ο γονιός;

Κατ’ αρχήν πρέπει να δώσουμε έναν ελαφρύ σκελετό, άθραυστο, ανατομικό σκελετό, σε σωστό μέγεθος που θα εξασφαλίζει άνετη, σταθερή εφαρμογή. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι ο σκελετός πρέπει να αλλάζει με τη πάροδο της ηλικίας.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι οι γονείς πρέπει ως ένα βαθμό να αφήσουν το παιδί να κάνει ελεύθερη επιλογή του σκελετού μιας και σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει άρνηση στο φόρεμα. Πρέπει επίσης να προσέξουμε τον ευαίσθητο ψυχισμό των παιδιών στο φόρεμα των γυαλιών στη σχολική και προσχολική ηλικία. Το παιδί μερικές φορές αντιδρά έντονα, δεν θέλει. Εμείς τότε μπορούμε να το διασκεδάσουμε δίνοντας του γυαλιά με πεταλουδίτσες, φιογκάκια και εξηγώντας με μεγάλη υπομονή μαζί του τη χρησιμότητα των γυαλιών.

Η προληπτική ιατρική έχει μεγάλη εφαρμογή και προσφέρει πράγματι ουσιαστική βοήθεια στα παιδιά.

Θέλετε να Προγραμματίσετε ένα Ραντεβού;