twitterlinkedin

pinΙατρείο Αθήνας: Καρνεάδου 16 - Τηλ. Ιατρείου: 210 723 4838

pinΙατρείο Κηφισιάς: Κολοκοτρώνη 1 - Τηλ. Ιατρείου: 210 808 6375

phone-iconΤηλ. 24 ώρο: 210 640 3171 - Κινητό: 694 430 4096

Bookmark and Share

ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Το γλαύκωμα είναι ένα σύνολο παθήσεων του ματιού που χαρακτηρίζεται κυρίως από αύξηση της πίεσης μέσα στο μάτι. Αυτή η αύξηση της ενδοφθαλμίου πιέσεως οφείλεται σε κακή αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού που υπάρχει μέσα στο μάτι. Σ’ ένα φυσιολογικό μάτι το υγρό αυτό συνεχώς σχηματίζεται και αποχετεύεται εκτός ματιού. Όταν τα κανάλια της αποχέτευσης δεν δουλεύουν καλά δυσκολεύεται η αποχέτευση και ανεβαίνει η πίεση. Αυτή η κατάσταση όπου η πίεση μέσα στο μάτι είναι υψηλή (πάνω από 22mm Hg) λέγεται γλαύκωμα.

Η αύξηση της πιέσεως μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και να καταστρέψει τις ευαίσθητες νευρικές ίνες στο βυθό του ματιού, αλλά οι βλάβες οι οποίες προκαλούνται είναι σταδιακές και πολύ μικρές έτσι ώστε ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται εγκαίρως ότι η όραση του επηρεάζεται. Η βλάβη προχωρεί και ο ασθενής δεν καταλαβαίνει την αύξηση της πιέσεως η οποία υπάρχει στο εσωτερικό του ματιού.
Άλλα συμπτώματα του γλαυκώματος είναι μειωμένη όραση, ανάγκη για συχνή αλλαγή γυαλιών, πονοκέφαλοι, έντονη δακρύρροια.

Γλαύκωμα ματιού
Οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας του δεξιού οφθαλμού.

"Acute angle closure glaucoma" by James Heilman, MD - Own work.
Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Ο ποιο συχνός τύπου γλαυκώματος είναι το:

- Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Είναι αθόρυβο και διαγιγνώσκεται συνήθως σε οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας. Αλλιώς εξελίσσεται σιγά σιγά και ο ασθενής βρίσκεται μερικές φορές προ εκπλήξεων.

- Γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Οφείλεται σε κατασκευαστικό πρόβλημα της ίριδας, δηλαδή η ίρις εμποδίζει την αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού. Σε κρίση δίνει θορυβώδη συμπτώματα, πόνο έντονο, ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο.

- Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης. Η ενδοφθάλμια πίεσης είναι φυσιολογική, αλλά υπάρχει καταστροφή οπτικών ινών και στένωση του οπτικού πεδίου. Η ενδοφθάλμια πίεση ελέγχεται με την τονομέτρηση.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης και το ιστορικό, αν στην οικογένεια υπήρχε γλαύκωμα.

Ακριβής τρόπος παρακολούθησης των βλαβών του οπτικού νεύρου είναι το οπτικό πεδίο. Το οπτικό πεδίο είναι η πιο ασφαλής μέθοδος ελέγχου του γλαυκώματος και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο το λιγότερο.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι παρακολούθησης της νόσου όπως η γωνιοσκοπία και η τοπογραφία του οπτικού νεύρου. Πρέπει πάλι να τονίσουμε ότι δυστυχώς κανένα σημείο κινδύνου ή κανένας πόνος δεν μας προειδοποιεί για την προσβολή του αρρώστου από το γλαύκωμα.

Θεραπευτική αγωγή
Το γλαύκωμα αντιμετωπίζεται θεραπευτικά:
• Με σταγόνες
• Με LASER
• Με χειρουργική επέμβαση

• Οι σταγόνες βοηθούν στην καλή αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού. Είναι απόλυτα αναγκαίο να χρησιμοποιήσετε καθημερινά τα φάρμακα τα οποία σας έχω δώσει σύμφωνα με τις οδηγίες μου. Έτσι η πίεση στο μάτι θα παραμείνει χαμηλή και αυτό θα σας διαφυλάξει την καλή σας όραση. Η πάθηση είναι χρόνια και κουραστική. Η συνεργασία του ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της χρόνιας αυτής νόσου, η οποία σημειωτέον έχει και κληρονομικά χαρακτηριστικά. Η αύξηση της πίεσης στο μάτι δεν έχει σχέση με την αρτηριακή πίεση που μετρούμε στο χέρι και δεν επηρεάζεται από την διατροφή και τον καφέ. Μερικά φάρμακα όπως η κορτιζόνη επηρεάζουν την πίεση στο μάτι.

ΕΚΛΕΚΤΙΚΗ LASER ΤΡΑΜΠΕΚΟΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (SLT)
Η εκλεκτική τραμπεκουλοπλαστική, είναι μία θεραπευτική μέθοδος με LASER που εφαρμόζεται για να μειώσει την ενδοφθάλμιο πίεση στο μάτι.
Με την θεραπεία αυτή καταστρέφουμε και αφαιρούμε από την γωνία του ματιού τον ιστό που επηρεάζει την αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού από το μάτι.
Εφαρμόζεται σαν αρχική θεραπεία στο γλαύκωμα ή όταν η θεραπεία με σταγόνες στο μάτι δεν μειώνει την πίεση αρκετά ή προκαλούνται παρενέργειες.
Η θεραπευτική αυτή μέθοδος εφαρμόζεται από 15ετίας.

 

Παρουσιάζω μερικές από τις μοναδικές πτυχές αυτής της θεραπείας καθώς και παρατηρήσεις μέσα από την εμπειρία μου και θεραπεία ασθενών.

Κατάλληλος υποψήφιος ασθενής είναι αυτός που έχει γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (δηλαδή το σύστημα αποχέτευσης στο εμπρός μέρος του ματιού είναι ανοικτό) και απαιτείται μείωση της ενδοφθαλμίου πίεσης.

Το LASER εφαρμόζεται στον ιστό του συστήματος αποχέτευσης του ματιού. Αυτό προκαλεί αλλαγή στον ιστό και έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη αποχέτευση υγρού έξω από το μάτι. Σταδιακά μειώνεται η πίεση.

Το σημαντικό στοιχείο αυτής της θεραπείας είναι οι ελάχιστες παρενέργειες, σε σύγκριση με άλλες θεραπείες για το γλαύκωμα. Η μετεγχειρητική φλεγμονή είναι πάρα πολύ μικρή και αντιμετωπίζεται με σταγόνες.

Υπάρχει περίπτωση για μία παροδική αύξηση της πίεσης μετά το LASER η οποία υποχωρεί μετά από 24 ώρες. Εάν εφαρμοστεί χωρίς φάρμακα στην αρχή της διάγνωσης η πίεση κατεβαίνει 25%-30% από το επίπεδο που βρέθηκε.

Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει στη μείωση της πίεσης διαρκεί περί τα 2-5 χρόνια. Μπορεί δε να διαρκέσει και περισσότερο. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι ακόμη και στην περίπτωση που αποτύχει, δεν μας ενοχλεί γιατί δεν επηρεάζει την χορήγηση κολλυρίων ή την κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Ενδοσκοπική κυκλοφωτοπηξία
Με μία άλλη μορφή LASER μειώνουμε την παραγωγή υδατοειδούς υγρού από το υδατοειδές.

Χειρουργική επέμβαση
Παραμένει πάντα το τελευταίο αλλά και πιο αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπισης αυτής της συχνής νόσου.

Θέλετε να Προγραμματίσετε ένα Ραντεβού;