ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Είναι σήμερα απόλυτα αποδεκτό ότι η αυξημένη χοληστερίνη ευθύνεται κυρίως για την πρώιμη σκλήρυνση των αγγείων και την εμφάνιση στηθάγχης, υπέρτασης, εμφράγματος, εγκεφαλικών επεισοδίων και βλάβης όλου του αγγειακού συστήματος του ανθρώπου.
Οι θάνατοι από βλάβη των αγγείων της καρδίαιάς είναι σήμερα περισσότεροι από τους προκαλούμενους από όλες μαζί τις μορφές του καρκίνου.
Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό με καρδιοπάθειες επιδεινώνουν την ήδη κακή πρόγνωση.
Οι έρευνες της τελευταίας εικοσαετίας έδειξαν ότι η χοληστερίνη του αίματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200mg.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η μείωση της χοληστερίνης και των άλλων κλασμάτων της, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο, αλλά δρα και προστατευτικά επί των αγγείων.
Η πτώση της χοληστερίνης επιτυγχάνεται με δίαιτα σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία.
Διεθνώς θεωρείται απόλυτα αναγκαίο, ακόμα και σε άτομα με φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης στο αίμα (200mg. ή και χαμηλότερα), για να αποφύγουν τα καρδιακά νοσήματα στο μέλλον πρέπει:
"Loma Linda University Vegetarian Food Pyramid"
Author:LaKeisha Eason Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
1. Να προσέχουν το βάρος τους να είναι εντός των φυσιολογιών ορίων.
2. Να ελέγχουν κατά διαστήματα της αρτηριακή τους πίεση.
3. Να ασκούνται συστηματικά ή να περπατούν τρεις τουλάχιστον ώρες εβδομαδιαίως.
4. Να αποφεύγουν τα ζωικά ή φυτικά λίπη και τις λιπαρές τροφές.
5. Να αποφεύγουν τη ζάχαρη και τα προϊόντα αυτής.
Σε χώρες όπως η Αμερική, όπου εφαρμόστηκαν τα παραπάνω, οι έρευνες έδειξαν ότι μειώθηκε το ποσοστό θανάτων από έμφραγμα κατά 40%.
Οι έχοντες αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα, δηλαδή πάνω από 220-240mg., πλην της φαρμακευτικής αγωγής, που θα αποφασίσει ο ιατρός, μετά από έρευνα των επιπέδων όλων των κλασμάτων της χοληστερίνης και του τύπου της υπερχοληστεριναιμίας τους, θα πρέπει να ακολουθούν τα εξής :
Α. Να αποφεύγουν τελείως:
1. Τα πάσης φύσεως λίπη και βούτυρα, ζωικά ή φυτικά, μαργαρίνη κ.τ.λ.
2. Τις τροφές που πλούσιες σε λίπος όπως :
α. Κρέατα και ιδίως τα μικρά.
β. Λουκάνικα, σαλάμια, καπνιστά κ.τ.λ.
γ. Λιπαρά τυριά όπως είναι τα κίτρινα τυριά και το ροκφόρ.
δ. Τα γάλατα με λίπος.
ε. Τη μαγιονέζα.
3. Τα πάσης φύσεως γλυκά και τη σοκολάτα.
4. Τους ξηρούς καρπούς.
5. Το Nescafe και όλους τους στιγμιαίους καφέδες.
Β. Επιτρέπονται σε περιορισμένη ποσότητα:
1. Το λάδι.
2. Οι τηγανιτές τροφές όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, οι οποίες μπορεί να λαμβάνονται, αλλά όχι συχνά (δύο έως τρεις φορές το μήνα).
3. Τα αβγά. Όχι περισσότερα από τρία την εβδομάδα.
4. Ζάχαρη, 1-3 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως.
5. Γαρίδες, καβούρια, αστακός μέχρι 150gr.
6. Χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά μέχρι 100gr. ,όχι τηγανιτά.
Γ. Επιτρέπονται ελεύθερα:
1. Λαχανικά νωπά ή βρασμένα.
2. Όσπρια.
3. Φρούτα και χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη.
4. Ψωμί (όχι κέικ).
5. Τυριά όπως ανθότυρο, φέτα και cottage cheese άπαχο.
6. Άπαχο γάλα.
7. Γιαούρτι και μάλιστα το άπαχο.
8. Μέλι και μαρμελάδες.
9. Μπαχαρικά και μουστάρδα. Καφέδες
Δ. Ζωικά Λευκώματα:
Το μισό των λευκωμάτων θα πρέπει να λαμβάνεται από ζωικές τροφές ως εξής :
1. Ένα γεύμα τη βδομάδα κρέας μοσχάρι άπαχο.
2. Δύο έως τρία γεύματα την βδομάδα κοτόπουλο χωρίς πέτσα.
3. Τρία ή περισσότερα γεύματα την βδομάδα ψάρι.
Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι τα ψάρια περιέχουν μία ουσία, την ωμέγα-3, η οποία προστατεύει τα αγγεία. Η ουσία αυτή δεν βρίσκεται στην ίδια περιεκτικότητα σε όλα τα ψάρια. Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται διάφορα ψάρια κατά σειρά περιεκτικότητας στην ουσία ωμέγα-3.
1. Σολωμός
2. Τόνος
3. Πέστροφα
4. Μαύρα ψάρια
5. Σαρδέλες
6. Ρέγγα
7. Σκουμπρί
8. Ξιφίας
9. Γαρίδες, καβούρια, αστακός
10. Πέρκα με ραβδώσεις
11. Πετρόψαρα
12. Βακαλάος
13. Γλώσσα
Δηλαδή, ο σολομός έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και η γλώσσα την μικρότερη.
Τέλος, το κάπνισμα είναι βεβαιωμένο ότι δρα καταστρεπτικά στα αγγεία και θα πρέπει να σταματήσει.