twitterlinkedin

pinΙατρείο Αθήνας: Καρνεάδου 16 - Τηλ. Ιατρείου: 210 723 4838

pinΙατρείο Κηφισιάς: Κολοκοτρώνη 1 - Τηλ. Ιατρείου: 210 808 6375

phone-iconΤηλ. 24 ώρο: 210 640 3171 - Κινητό: 694 430 4096

Bookmark and Share

ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Το μάτι είναι μετά το δέρμα το μόνο ευαίσθητο όργανο του σώματος που είναι εκτεθειμένο σε διαφόρων ειδών ακτινοβολίες.
Μεταξύ αυτών, η υπεριώδης ακτινοβολία (Υ.Α.) που είτε προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία (ήλιο), είτε από πηγές που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο.

Στο ερώτημα αν η Υ.Α. μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο μάτι, η απάντηση είναι ναι.

Τα όργανα του ματιού που μπορούν να επηρεαστούν είναι:
• ο κερατοειδής,
εξωτερικός διαφανής χιτώνας,
• ο κρυσταλλοειδής φακός, διαφανής σε φυσιολογική κατάσταση, δημιουργείται αυτό που λέμε “καταρράκτης” όταν θολώσει, το υαλοειδές σώμα, ζελέ διαφανές
• και τέλος ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, με τον οποίο βλέπουμε.

Πιο συγκεκριμένα στον κερατοειδή η Υ.Α. προκαλεί φωτοκερατίτιδα που παρουσιάζεται συχνά στους ορειβάτες οι οποίοι εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας λόγω του ύψους αλλά και λόγω του πολλαπλασιασμού της από την αντανάκλαση στο χιόνι.

Η ίδια πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί και από αντανάκλαση στη θάλασσα.

Η φωτοκερατίτις παρουσιάζεται με έντονα συμπτώματα δακρύρροιας, πόνου και φωτοευαισθησίας.

Η ίδια κερατίτις παρουσιάζεται και στους οξυγονοκολλητές οι οποίοι εργάζονται χωρίς τα κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά.

Η Υ.Α. ενοχοποιείται για το πτερύγιο, μικρή τριγωνική πτυχή επιπεφυκότα στην άκρη του κερατοειδούς.
Ενοχοποιείται επίσης για την πρόκληση ορισμένων καρκίνων του επιπεφυκότα, του δέρματος των βλεφάρων καθώς επίσης και σαν παράγοντας αναζωπύρωσης της ερπητικής κερατίτιδας στον κερατοειδή.

Ο κερατοειδής απορροφά ένα μέρος της Υ.Α. αλλά η ακτινοβολία που φτάνει στον κρυσταλλοειδή φακό, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, προκαλεί πρώιμη γήρανση του φακού, κατάσταση ή πάθηση που περιγράφεται σαν πυρηνικός καταρράκτης.

Στο υαλοειδές προκαλεί αποδόμηση με συνέπεια την ρευστοποίηση του.

Όσον αφορά τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και ειδικά στην ωχρά κηλίδα, ενοχοποιείται έντονα για εκφυλιστικές αλλοιώσεις αυτής της περιοχής και για εγκαύματα σε άτομα που παρακολούθησαν έκλειψη ηλίου χωρίς ειδικά προστατευτικά φίλτρα.

Το πρόβλημα της Υ.Α. είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας δεδομένου ότι έχει μεγαλώσει το οικολογικό πρόβλημα της καταστροφής του στρατοσφαιρικού όζοντος (το όζον αποτελεί μια φυσική προστατευτική ομπρέλα για την Υ.Α.) από τις εκπομπές χλωροφθορανθράκων και την πτήση υπερηχητικών αεροπλάνων.

Η καταστροφή αυτή αυξάνει σημαντικά την ποσότητα της Υ.Α. που φτάνει στη Γη με τις προφανείς συνέπειες για όλο τον κόσμο, αλλά και ειδικά τα παιδιά των οποίων οι ιστοί του ματιού είναι πολύ ευαίσθητοι. Άλλη ευπαθής ομάδα είναι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που πολλαπλασιάζουν την απορρόφηση της Υ.Α. καθώς και ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί από καταρράκτη.

Το ευχάριστο είναι ότι όλες οι επιπτώσεις της Υ.Α. στο μάτι μπορούν να προληφθούν αφενός με τα κατάλληλα απορροφητικά γυαλιά ηλίου, αφετέρου με την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για μεγάλη χρονική διάρκεια.

Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστεί τονιστεί ότι ο βαθμός απορροφητικότητας ενός γυαλιού δεν έχει σχέση με το χρώμα του αλλά με την κατασκευή και τις προδιαγραφές του.

Θέλετε να Προγραμματίσετε ένα Ραντεβού;