twitterlinkedin

pinΙατρείο Αθήνας: Καρνεάδου 16 - Τηλ. Ιατρείου: 210 723 4838

pinΙατρείο Κηφισιάς: Κολοκοτρώνη 1 - Τηλ. Ιατρείου: 210 808 6375

phone-iconΤηλ. 24 ώρο: 210 640 3171 - Κινητό: 694 430 4096

Bookmark and Share

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΤΑΡΑΚΤΗ - ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Επέμβαση Καταράκτη
Χειρουργείο Καταρράκτη

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cataract_surgery.jpg

Η απλή επέμβαση καταρράκτη διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να ξεκουραστείe στο δωμάτιο περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα.

Να έχετε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου για να φορέσετε κατά την επιστροφής σας στο σπίτι για την προστασία των ματιών σας από τη σκόνη, το έντονο φως και ήλιο.

Εάν είστε κουρασμένοι όταν φτάσετε στο σπίτι, ίσως είναι καλλίτερα να μείνετε στο κρεβάτι για λίγες ώρες.

Εάν υπάρχει προστατευτικό κάλυμμα μπορείτε να το αφαιρέσετε μερικές ώρες μετά την επέμβαση.

Χρόνος επαναφοράς όρασης:  Μην ανησυχήσετε εάν η όραση σας είναι θολή ή περίεργη την ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο η προσαρμογή του ενδοφθάλμιου φακού που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το φυσικό φακό του ματιού σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσαρμογής, μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι βλέπουν περίεργα η κύματα. Το φαινόμενο αυτό, αν υπάρχει, δεν πρέπει να σας φοβίζει.

Κόκκινα μάτια, λόγω του ερεθισμού του επιπεφυκότα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβαση καταρράκτη είναι άνευ σημασίας. Η ερυθρότητα θα φύγει πολύ γρήγορα μέσα σε μερικές μέρες.

Συνήθως, θα σας δω την επόμενη ημέρα και 3-4 μετά το χειρουργείο για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Η όραση κάθε μέρα θα βελτιώνεται. Αν παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στην όραση ή αισθάνεστε πόνο στα μάτια ή σημαντική δυσφορία τις ημέρες μετά από την πρώτη επίσκεψη, πρέπει να μου το αναφέρετε αμέσως και πρέπει να σας εξετάσω γιά τον αποκλεισμό μετεγχειρητικής φλεγμονής.

Μερικές φορές οι ασθενείς αναφέρουν κάποια ξηροφθαλμία ή «φαγούρα» μετά από επέμβαση καταρράκτη. Αυτές οι ενοχλήσεις είναι από τα κολλύρια, αλλά θα υποχωρήσουν. Τα κολλύρια είναι απαραίτητα.

Η πλήρης αποκατάσταση της όρασης μετά τη χειρουργική επέμβαση θα ολοκληρωθεί σε περίπου είκοσι μέρες. Τότε το μάτι σας θα έχει επανέλθει πλήρως. Έχει σχέση και με την ευαισθησία κάθε ασθενούς.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην καλύτερη αποκατάσταση;
Είναι πιθανόν να εκπλαγείτε με το πόσο καλά αισθάνεστε και πόσο εύκολα είστε σε θέση να επαναλάβετε τις συνήθεις δραστηριότητες, ακόμη και την ημέρα μετά από επέμβαση καταρράκτη. Ωστόσο, θα πρέπει να πάρουμε μερικές προφυλάξεις κατά την πρώτη εβδομάδα, ώστε να αποφύγετε μια λοίμωξη ή πρόκληση τραυματισμού στο μάτι σας.

Σας έδωσα ένα κολλύριο για την πρόληψη της μόλυνσης και αντι-φλεγμονώδες για να βοηθήσει στη μείωση οποιασδήποτε εσωτερικής φλεγμονής. Θα πρέπει να το βάζετε πολλές φορές την ημέρα για είκοσι τουλάχιστον μέρες, αλλά θα σας δοθούν οδηγίες, ανάλογα με την μετεγχειρητική φλεγμονή που έχετε. 

Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε τα σωστά κολλύρια όπως ακριβώς προβλέπεται. Φάρμακα για τον πόνο όπως η παρακεταμόλη μπορείτε να πάρετε.

Για μια ασφαλή και ταχεία ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μην οδηγείτε την πρώτη ημέρα.
  • Μην σηκώνεται πολύ βαριά αντικείμενα ή μην έχετε  πολύ έντονη δραστηριότητα για μερικές εβδομάδες.
  • Να αποφεύγεται το απότομο σκύψιμο.
  • Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, αποφύγετε το κολύμπι.
  • Μην εκθέτετε το μάτι σας σε ερεθιστικές ουσίες όπως η βρωμιά, τη σκόνη και τον άνεμο κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση.
  • Μην τρίβετε τα μάτια σας.


Σε γενικές γραμμές, θα είστε σε θέση να κάνετε όλες τις δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες από την επέμβαση: εργασία στον υπολογιστή, τηλεόραση.

Ντους ή  μπάνιο μπορείτε να κάνετε αλλά όχι νερό στο μάτι για πέντε μέρες.

Η εγχείρηση του καταρράκτη είναι μία από τις ασφαλέστερες και πιο συχνές χειρουργικές  επεμβάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς επιπλοκές.

Μια σχετικά συχνή επιπλοκή της επέμβασης καταρράκτη που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα είναι η θόλωση της οπίσθιας κάψας του περιφακίου. Η μεμβράνη που τοποθετείται ο ενδοφακός. Αυτό μπορεί να γίνεις μήνες ή και χρόνια μετά την αφαίρεση του καταρράκτη. Μια απλή διαδικασία λέιζερ χωρίς χειρουργείο, που ονομάζεται οπίσθια καψουλοτομή, αποκαθιστά την τέλεια όραση.

Θέλετε να Προγραμματίσετε ένα Ραντεβού;