twitterlinkedin

pinΙατρείο Αθήνας: Καρνεάδου 16 - Τηλ. Ιατρείου: 210 723 4838

pinΙατρείο Κηφισιάς: Κολοκοτρώνη 1 - Τηλ. Ιατρείου: 210 808 6375

phone-iconΤηλ. 24 ώρο: 210 640 3171 - Κινητό: 694 430 4096

Bookmark and Share

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Στο εσωτερικό του ματιού πίσω από την κόρη βρίσκεται ο κρυσταλλοειδής φακός. Στη φυσιολογική του κατάσταση είναι διαφανής και επιτρέπει στο φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή με τον οποίο βλέπει το μάτι.

Kαταρράκτης
, είναι η μεταβολή του χρώματος του κρυσταλλοειδούς φακού, πράγμα που τις περισσότερες φορές έχει σχέση με την ηλικία. Συνήθως προχωρεί προοδευτικά και προκαλεί σταδιακή μείωση της όρασης.
Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του καταρράκτη.


ΣΥΧΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
• Μείωση της όρασης.
• Θολή όραση.
• Εντύπωση ότι υπάρχουν στεφάνια γύρω από τα φώτα.
• Διπλωπία (οι ασθενείς βλέπουν τα πράγματα διπλά).
• Ανάγκη για συχνές αλλαγές στα γυαλιά.


ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Η μόνη λύση στο συχνό πρόβλημα του καταρράκτη είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού.

Ο καταρράκτης στο ανθρώπινο μάτι
Ο καταρράκτης στο ανθρώπινο μάτι

"Cataract in Human Eye" Author: Rakesh Ahuja, MD - Own work.
Licensed under GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version

Ο καταρράκτης δεν μπορεί να θεραπευτεί, να καθαρίσει, ούτε με σταγόνες, ούτε με φάρμακα από το στόμα, ούτε με κατάλληλη διατροφή. Ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν καθυστέρηση της θόλωσης με λήψη βιταμίνης C από το στόμα.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση προτείνεται όταν ο καταρράκτης αρχίσει να επηρεάζει τις φυσιολογικές δραστηριότητες της ζωής του πάσχοντος. Η εκδήλωση ενός καταρράκτη δεν είναι η μόνη ένδειξη για την επέμβαση. Εάν υποπτεύεστε την εμφάνιση, πρέπει να γίνει οφθαλμολογική εξέταση για να έχετε αντικειμενική εικόνα της κατάστασης του ματιού σας. Μετά από ορισμένα τεστ θα συζητήσετε με το γιατρό την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

ΑΜΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Χιλιάδες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας με επιτυχία. Η αποκατάσταση της όρασης σε ένα κατά τα άλλα υγιές μάτι ανέρχεται σε ποσοστό 99%. Θεωρείται η επέμβαση με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην Ιατρική.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ
Εάν η χειρουργική του καταρράκτη γίνει την κατάλληλη στιγμή και ο θολωμένος φακός έχει ορισμένες προϋποθέσεις, η τοποθέτηση ενός καινούργιου αναδιπλούμενου φακού, γίνεται από μία πάρα πολύ μικρή τομή στον κερατοειδή.
• Στον ασθενή δεν κάνουμε ενέσεις. Η διαδικασία γίνεται με σταγόνες και διαρκεί 10 λεπτά περίπου.
• Ο ασθενής δεν πονάει καθόλου.
• Σήμερα οι φακοί που τοποθετούνται στο μάτι μπορεί να είναι και πολυεστιακοί. Με αυτούς ο ασθενής βλέπει μακριά και κοντά χωρίς γυαλιά. Ο φακός αυτός έχει ορισμένους περιορισμούς και έχει περίοδο προσαρμογής.
• Υπάρχουν επίσης αστιγματικοί φακοί για την διόρθωση του προϋπάρχοντος αστιγματισμού.
• Οι πολυεστιακοί και οι αστιγματικοί φακοί μπορούν να τοποθετηθούν και σε ασθενείς χωρίς καταρράκτη για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και πρεσβυωπίας.

ΜΙΚΡΗ ΤΟΜΗ
Ο ερεθισμός του ματιού είναι ελάχιστος, η όραση αποκαθίσταται αμέσως και ο ασθενής επανέρχεται την ίδια μέρα στις δραστηριότητές του. Η αντιμετώπιση του καταρράκτη με τον αναδιπλούμενο φακό και την μικρή τομή άλλαξαν την χειρουργική του καταρράκτη και κατάργησαν τους περιορισμούς που υπήρχαν μετά την εγχείρηση σχετικά με το σήκωμα βάρους και το σκύψιμο.

ΟΧΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Η μέθοδος αυτή του καταρράκτη δεν χρειάζεται εισαγωγή και παραμονή στο νοσοκομείο. Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο αμέσως μετά την επέμβαση με ανοιχτό μάτι.

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕ LASER
Όταν αφαιρείται ο θολωμένος φακός παραμένει η μεμβράνη του κρυσταλλοειδούς φακού μέσα στην οποία τοποθετείται ο καινούργιος φακός. Μερικές φορές με μία φυσιολογική διαδικασία η μεμβράνη αυτή θολώνει. Εάν αυτό συμβεί το YAG LASER ανοίγει τη θολωμένη μεμβράνη. Η διαδικασία αυτή κρατάει λίγα λεπτά. Ειδικό φως διαπερνά το μάτι και σχίζει τη μεμβράνη. Δεν πονάει και δεν χρειάζεται καμία χειρουργική τομή.Θέλετε να Προγραμματίσετε ένα Ραντεβού;